Kafa stilleri ve kafa yuvaları çeşitleri
Matkap uçlu vidalar kılavuzu – Bölüm 2
Matkap uçlu vida kılavuzunun ilk bölümünde farklı vida türlerini ele aldıktan sonra, ikinci makalede vida başlarını ve kafa yuvalarını ele alacağız.
Vida başları için işlevselliğe ek olarak optikler de rol oynar. Aşağıda, matkap uçlu vidalar için en yaygın kafa stillerine ve kafa yuvalarına daha yakından bakacağız:
Bu kafa stili özellikle delme ve kendinden kılavuzlu vidalar için yaygındır ve esas olarak çatı alanındaki sandviç panellerin sabitlenmesi için kullanılır. Örnek olarak EJOT JT3, JT4 ve JZ5 ürün serilerimiz var.
Vida başları için işlevselliğe ek olarak optikler de rol oynar. Aşağıda, matkap uçlu vidalar için en yaygın kafa stillerine ve kafa yuvalarına daha yakından bakacağız:
Altıgen kafa ve altıgen kafa yuvası
Altıgen başlı vidalar söz konusu olduğunda, altıgen vidalardan (anahtar vidaları da denir) söz ederiz. Bir kafa yuvası olarak, altıgen kafa, kafa yüzeylerinin daha fazla güç aktarımı gerçekleştirmesi ve vidanın her taraftan kavranabilmesi gibi büyük bir avantaja sahiptir. Lokma sıkma ucu kullanımı için vidalama noktasında biraz daha boşluk gereklidir. Ancak lokma sıkma ucu ile kombinasyon, delme işlemi sırasında vidanın iyi ve güvenli bir şekilde yönlendirilmesini sağlar.Bu kafa stili özellikle delme ve kendinden kılavuzlu vidalar için yaygındır ve esas olarak çatı alanındaki sandviç panellerin sabitlenmesi için kullanılır. Örnek olarak EJOT JT3, JT4 ve JZ5 ürün serilerimiz var.
Altı köşe, bombe başlı vida
Bombe başlı kafa genellikle altıgen yuva ile karakterize edilir. Bombe başlı vidalar özellikle cephelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Baş stilinin düşük yüksekliği sadece çok az çıkıntı oluşturur ve bu nedenle az yer gerektirir. Geniş başlık aynı zamanda kayar noktaların kapatılmasını sağlar ve cephenin estetik görünümüne katkı sağlar.EJOT FR vidaları gibi bombe başlı vidaları işlemek için özel bir sıkma aleti öneriyoruz. EJOT FR-Tool, vida başının kenarlarına dayanacak şekilde vida başını çevreler ve vida böylece sıkıca oturur. Bu, bağlantı elemanının yana doğru bükülmesini önler ve vida tam ve güvenli bir şekilde vidalanır.
Altı Köşe, yassı başlı vida
Yassı başlı kafa genellikle altıgen yuva ile karakterize edilir.Sabitlemeden sonra sadece hafif bir merceksi bombe görülebildiğinden, vida başı genellikle cephelerde kullanılır. Alçak ve geniş kafa stili, özellikle estetik cephelerle, genel görünüme dikkat çekmeyecek şekilde uyum sağlar.
Burada da ek araçlar, basit kullanım ve güvenli vida kılavuzuna katkıda bulunur. EJOT, yassı başlı EJOT vidaları (LT vidaları) için bir LT sıkma aleti geliştirmiştir. Ayar aleti, vida başının tüm yüzeyine dayanır ve böylece montaj sırasında bağlantı elemanının yana doğru bükülmesini önler.
Altı köşe, Yıldız havşa başlı vida
Havşa başlı kafa genellikle altıgen yuva ile karakterize edilir. Kafa, bileşen yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde malzemenin içine tamamen batar.Bu kafa stili, ahşap bileşenleri vidalarken sıklıkla kullanılır. Kafa bileşenin içine çekilir. Vida ahşaba çok hızlı nüfuz ettiğinden, bağlantı elemanının burkulması burada önemli bir rol oynamaz. Metal yapılar söz konusu olduğunda, konik kafa stili önceden havşa açılmalıdır, aksi takdirde vida tam ve doğru bağlantıyı yapamaz.
Kafa tiplerinin sıkım yerleri hakkında ilginç bilgiler
Halihazırda gösterilen altıgen ve iç taraftan altı köşeli kafa tipleri, vida kafasının iç ve dış tarafında bulunabilir. Çapraz ve yuvalı kafa tipleri ile karşılaştırıldığında, daha da iyi bir güç aktarımına sahiptirler, bu nedenle öncelikli ve önemli uygulama alanlarında kullanılırlar.Bu yazıda, her biri kendi avantajlarına ve özelliklerine sahip olan ve çeşitli uygulamalarda kullanılan en yaygın matkap uçlu vida tipleriyle tanıştık. Matkap uçlu vidalar rehberinin bir sonraki bölümünde, sizi üretim yolculuğuna çıkaracağız ve matkap uçlu vidaların üretimindeki özgün adımları göstereceğiz.